Värdeförsändelser och tilläggstjänster

När du berättar vad din försändelse innehåller kan vi erbjuda rätt tjänst för din värdeförsändelse och berätta om Itellas ansvar. Använd brevtjänster för värdeförsändelser

  • när du skickar särskilt viktiga eller värdefulla försändelser
  • och du behöver ett intyg på att du skickat brevet
  • eller behöver ett intyg på att adressaten har tagit emot ditt brev.
Assurans En assurerad försändelse har försäkringsskydd. En assurerad försändelse transporteras enligt särskilda säkerhetsföreskrifter och utlämnas till adressaten endast mot kvittering.
Rekommendation Vid rekommendation får du ett kvitto när du lämnar in försändelsen, och försändelsen överlämnas till adressaten mot kvittering.
Mottagningsbevis Ett brev med mottagningsbevis ger både avsändaren och adressaten ett intyg på att försändelsen överlämnats till adressaten vid en viss tidpunkt.

Enligt 43 § postlagen har Itella rätt att på överlåtelsedokument för värdeförsändelser anteckna adressatens fullständiga personbeteckning och den handling personbeteckningen togs ur eller kontrollerades i. Personbeteckningen antecknas endast på dokument som blir kvar på Itella och personbeteckningen eller annan identifierare utlämnas inte till tredje part.

Adressanteckningar och kvitteringsrätt när det gäller brevförsändelser som skall kvitteras (pdf)

Tilläggstjänster

Postförskott Med postförskott tryggar du att betalningen för din försändelse blir insatt på ditt konto innan försändelsen överlämnas till adressaten.
Express / Expressbrev Expressbrevet är ett säkert sätt när du behöver få fram brådskande meddelanden till följande dag.
Express + lördagsutdelning Expressbrev som lämnas för transport på fredag delas ut till adressaten före klockan 14 på lördag.
Maxistorlek Enkelt att skicka stora brev. Du skickar lätt och behändigt smågods som väger högst 2 kg.

Avtalskunder (fakturering, Prissättningstjänst): Den önskade tilläggstjänsten fogas till Priority- eller Economy-brev eller till Svarfössändelse.