Frimärkena år 2011 hyllar finländskheten med moderna lösningar

05.10.2010

De finländska frimärkena år 2011 är en hyllning till flera viktiga händelser. På brev och kort kan finländarna limma frimärken med motiv av naturen, känd arkitektur och tecknade serier. Personerna bakom frimärkenas design är såväl unga nykomlingar som erfarna designer.

Opera och vänner hyllas i januari

De första frimärkena lanseras den 24 januari. Med anledning av Finlands Nationaloperas 100-årsjubileum utkommer ett miniatyrark som föreställer scener ur de mest älskade operorna. Miniatyrarket har designats av Tarja Salonen och har motiv från bland annat Jevgenij Onegin, Det röda strecket och De sista frestelserna.

Inför Alla hjärtans dag i februari utkommer miniatyrarket På vänskapens gren. Frimärkena har illustrerats av Janne Harju och föreställer fågelfigurer som sitter på varsin gren i färggranna bon.

Dessutom utkommer ett frimärkshäfte med fem frimärken med fågel- och blommotiv som har designats av Pietari Posti. Dessa frimärken lämpar sig också för alla slags hälsningar.   

Det nya frimärket Finlands flagga har designats av Minna Luoma. Frimärket med reliefmönster säljs i ark på tio frimärken. Blåvitt, känslofyllt men festligt är också frimärket Orkidé som har designats av Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi. Frimärkets valör motsvarar portot för ett 1:a klass brev som väger högst 100 gram.

Postlådorna är en del av landskapet och vardagen i Finland. De väcker både känslor och minnen. Päivi Vainionpää har designat fem frimärken med motiv av olika postlådor under olika årstider. 

Den 24 januari utkommer också två frimärken med olika valörer som har formen av ett plustecken. Frimärkena kan användas tillsammans med frimärken som köpts tidigare för att få ihop till ett tillräckligt porto. Dessa frimärken har illustrerats av Teemu Ollikainen och Timo Berry och föreställer en bladknopp på björk (0,20 €) och ett björklöv (0,30 €).

I april är temana finländsk design, kvinnosaksfrågor och blommor

I årets andra frimärkslansering den 1 april förebereder vi oss för påsken. Den kända vykortskonstnären Leena Airikkala har ritat ett vårlikt frimärke med en bukett vita och gula tulpaner som är avsett för påskhälsningar. Päivi Viita har illustrerat ett ark med tio självhäftande frimärken som förmedlar en alldeles speciell stämning. De gula och röda dahliorna har också gett frimärkena deras runda format.

År 2011 har det gått 100 år sedan formgivaren och professorn Kaj Franck föddes. Jubileumsåret till ära utkommer ett miniatyrark med fem frimärken som föreställer föremål som var typiska för Kaj Francks designproduktion. Miniatyrarket har designats av Sanna Taskinen som studerar vid Konstindustriella högskolan. Hon vann frimärksdesigntävlingen Kaj Franck 100 år som Itellas Frimärkscentral och Aalto-universitetets konstindustriella högskola arrangerade i våras. 

Kvinnoorganisationernas Centralförbund firar 100-årsjubileum. Förbundet har 61 medlemsorganisationen och därigenom cirka 400 000 medlemmar. Med frimärkena vill man föra fram kvinnornas många olika roller i vardagen och det allt mer jämställda vardagslivet. Frimärkena som har designats av Tiina Paju och Sari Luhtanen föreställer de skojiga figurerna Maisa och Kaarina, och med frimärkena vill man inte enbart hylla organisationens långa historia, utan också den helt vanliga finländska kvinnan.

Det statliga byggandet fyller 200 år hösten 2011. Byggnadsstyrelsen var ett av de första centrala ämbetsverken som grundades under Finlands autonomi. Pekka Piippo har designat frimärkshäftet som föreställer sex kända byggnader som förvaltas av Senatsfastigheter och som representerar byggandet under sina respektive tidsperioder.    

I maj kallar Struves kedja oss till skogen

Våren och sommaren är en tid av fester och lycka. Frimärkena Lyckoträd som utkommer den 6 maj är utmärkta för gratulationer, inbjudningskort och sommarhälsningar. Miniatyrarket med fem frimärken har designats av grafikern Päivi Unenge, som tidigare har illustrerat bland annat barnböcker och ritat vykort. 

Skogarna är temat för Europafrimärkena år 2011. Klaus Welps två Europafrimärken föreställer den finländska skogen vid olika årstider. Genom skogarna går också Struves kedja som sträcker sig från Ukraina och Svarta havet till Norge och Norra ishavet. Struves meridianbåge som består av mätpunkter inom tio stater och som konstruerades för att man skulle kunna fastslå jordklotets exakta form och storlek togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2005. Världsarvet består av 34 av mätpunkterna i triangelkedjan. Ett miniatyrark som har designats av Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi presenterar de sex punkter i kedjan som ligger i Finland. Miniatyrarket består av två frimärken, varav det ena ligger inuti det andra.  

"Hur gick det sen?" är ett häfte med sex frimärken som grundar sig på den första av Tove Janssons böcker om Mumin som översattes till finska. Frimärkena har illustrerats av Satu Lusa och förställer Mumintrollet, Mymlan, Lilla My, Muminmamman, Hemulen och Hattifnattarna.

De finländska serierna firar jubileum 

Hösten inleds med finländska tecknade serier. Frimärksarket Finländska serier 100 år som har designats av Ville Tietäväinen föreställer de finländska tecknade seriernas släktträd. På trädet finns seriefigurer som representerar de sex första decennierna med finländska serier från 1910- till 1960-talet. Bakom frimärkena skymtar siluetter av andra seriefigurer från respektive tidsperiod i trädets bladverk. 

Den 11 september 2011 är det 150 år sedan författaren Juhani Aho föddes. Ett miniatyrark med två frimärken som har designats av Timo Berry och Teemu Ollikainen presenterar Ahos skönlitterära produktion och karriär som journalist och även Aho som en finsksinnad person. 

Serien med frimärken som föreställer det finska lejonet kompletteras med två nya frimärken. Grafikern och illustratören Mika Launis har designat det gröna (2 €) och det violetta (4 €) frimärket. Tidigare har ett blått (1 €), ett orange (3 €) och ett rött (5 €) frimärke getts ut med samma motiv.

Julfrimärkena lanseras i november

Den 4 november utkommer de efterlängtade julfrimärkena. Frimärkena föreställer glada små tomtenissar som har illustrerats av Kaarina Toivanen. Hon är också känd som vykortsillustratör.

Året avslutas med en ny ram med vintertema för personliga frimärken samt Postens personliga frimärke som föreställer rimfrostiga nypon. Frimärket och ramen har designats av Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi.

Ändringar kan göras.

 

Ytterligare pressinformation:

Frimärken:
Frimärkscentralen, affärsverksamhetsdirektör Markku Penttinen, fornamn.efternamn@posti.fi

Tekniska data:
produktchef Petri Pohjolainen, fornamn.efternamn@posti.fi
produktchef Tommi Kantola, fornamn.efternamn@posti

Kontaktperson inom Itellas Kommunikation:
informatör Salla Lappalainen, fornamn.efternamn@itella.com

I Itellas bildbank finns bilder på skisser av frimärkena för massmediernas bruk.